Regionale Wedstrijden

Is wedstrijdzwemmen iets voor jou?Naast het individueel behalen van de verschillende brevetten is het binnen de Reddingsbrigade Nederland ook mogelijk om met teams van een als club aan (inter)nationale wedstrijden mee te doen.

Het gaat hierbij dan om op leeftijd geselecteerde dames- en herenteams van 4 tot 6 zwemmers, die in teamverband wedstrijdonderdelen zwemmen als een wisselslagestafette, popvervoeren, popduiken (“familiekopgreep”) en lijnredding met tuigje.

Je zwemt dan dus met je team namens CZC tegen teams van andere reddingsbrigades! Dit is dus wat anders dan de jaarlijkse clubkampioenschappen waarbij individueel tegen andere zwemmers binnen onze eigen club gezwommen wordt.
Het zwemmen in teamverband is een mooie toevoeging op het individueel verbeteren van het zwemmend redden binnen onze club. Het vergroot de teambuilding en zorgt voor leuke en spannende wedstrijddagen waarbij het motto van CZC altijd blijft: “meedoen is belangrijker dan winnen”.
Trainers en hulptrainers van CZC zullen de zwemteams bij de verschillende wedstrijden begeleiden en als ploegleider aanwezig zijn. Er wordt tijdig bekeken wanneer en waar aan welke wedstrijd wordt meegedaan, waarbij het natuurlijk altijd van belang is dat er een compleet zwemteam gevormd kan worden. Je moet dan denken aan ongeveer 4 wedstrijden per jaar.
De wedstrijden vinden veelal plaats op zaterdag of zondag en duren gemiddeld ca. 4 uur lang. Voor vervoer naar de verschillende wedstrijdlocaties moet zelf gezorgd te worden, maar de zwemmers kunnen natuurlijk altijd met elkaar of met een trainer meerijden.
Binnen CZC is er ruimte voor verschillende dames- en herenteams van 4 tot 6 zwemmers. De teams zullen op basis van leeftijd, prestatie en inzet samengesteld worden door de trainers.

Om deze teams goed voor te bereiden op de verschillende wedstrijden, zullen wij de baanindelingen op zowel de donderdag als de zondag gedeeltelijk aanpassen zodat er wat beter geoefend kan worden op de verschillende wedstrijdonderdelen. De betreffende trainer zal ook degene zijn die de teams als ploegleider begeleidt bij de wedstrijden.
Het trainen voor de wedstrijden moet natuurlijk wel serieus gebeuren. Bij eventuele desinteresse of een gebrek aan motivatie kunnen de trainers de betreffende zwemmer uit de wedstrijdploeg plaatsen om het zodoende voor de rest wel serieus en leuk te houden.
Let op: het oefenen voor de jaarlijkse reddingsbrevetten blijft natuurlijk gewoon doorgaan! In de praktijk zal dat betekenen dat in de periode voor het brevetzwemmen het oefenen voor het wedstrijdzwemmen op en laag pitje wordt gezet. Het wedstrijdzwemmen moet dan ook enkel als leuke en spannende aanvulling op het reeds bekende reddingszwemmen gezien worden.
Graag zouden we van alle leden alvast vernemen of zij eventueel interesse hebben om deel uit te maken van een van de wedstrijdploegen binnen CZC. Het gaat hierbij nog niet om een precieze team-samenstelling, want deze wordt pas in een later stadium in overleg met de trainers bepaald.
Mocht je hierin interesse hebben, dan kun je dat per e-mail laten weten bij een van de trainers of bij het bestuur, of je geeft het op donderdag of zondag even aan tijdens de training.C.Z.C. 1 tijdens de finale van de IO in Eindhoven

C.Z.C. tijdens het NK in Gouda

C.Z.C. 2 in actie in Nederweert

C.Z.C. aan het werk in Mill/Cuijk