Incidentwedstrijd

De lat werd op 25 oktober in het Zuiderpoortbad wel heel hoog gelegd. Het probleem was dat er een boot vol vluchtelingen op de rotsen van de Italiaanse kust was geslagen. De boot had het niet gehouden en overal lagen slachtoffers uit allerlei landen. Zij hadden hun hebben en houden achtergelaten en waren met uiteenlopende redenen op de vlucht. Via een veel te klein bootje hadden ze de oversteek naar Europa willen maken. Een hoge golf zorgde voor een abrupte wending in deze hachelijke tocht. Vele liepen ernstige verwondingen op en allen raakten onderkoeld.
Op dat moment komen 4 personen van de reddingsbrigade langs, zij waren op vakantie en zojuist bezig met een fietstocht in de bergen langs de prachtige kust. Vanaf een hoge berg (hoge duikplank) keken ze toe en moesten ze in korte tijd hun plan maken. Een plan waarin belangrijke keuzes moesten worden gemaakt, want met 4 redders 24 slachtoffers redden uit deze situatie binnen de tijd van 5 minuten - rekening houdend met diverse ernstige verwondingen - is zelfs voor de meest getrainde redders praktisch onmogelijk.
Maar welke slachtoffers ga je dan redden? De meeste ernstig gewonde óf qua nazorg de eenvoudigsten? Ga je families uit elkaar trekken of houd je ze bij elkaar?
De planning in een zulke, niet te overziene situatie, is erg belangrijk. Aarzelen was er dan ook zeker niet bij, de ploegen gingen direct aan de slag. Er waren diverse reddingsmethodes waar te nemen, maar de actie was bij iedereen aanwezig. Zelfs de jeugdige redders vielen niet stil, er werd op volle toeren gedraaid. Drenkelingen werden soms met hele groepen tegelijk naar de kant gebracht, waarbij werd geïmproviseerd met de beperkte materialen die voor handen waren. Het overzicht behouden voor de leider was een monstertaak, maar de kwaliteit van de reddingsbrigades was duidelijk waarneembaar. Rust bewaren en blijven handelen, ook in deze stresssituatie. Medisch gezien was er ook heel veel te doen. Dat moest wel naar achter geschoven worden om er zoveel mogelijk slachtoffers naar de kant te kunnen brengen. Alle slachtoffers gilden om als eerste gered te worden. Dit bracht een enorm kabaal voort dat de communicatie behoorlijk bemoeilijkte.
Na de speeltijd zag je dan ook iedereen zuchten, het ongeval was onmogelijk op te lossen binnen de beperkte tijd, iedereen was uitgeput van de vele inspanningen.
De ploeg van Cranendonck zelf heeft ook laten zien dat wij ook hier getalenteerde redders hebben.
Om de wedstrijd mogelijk te maken is er heel wat uit de kast getrokken en wij willen ook iedereen hartelijk danken voor de grote inzet waarmee alles is gedaan. Zonder deze hulp was het organiseren van deze wedstrijd niet mogelijk geweest. Cranendonck kan trots zijn op al haar vrijwilligers. Bedankt.